Kan man jaga med luftgevär?

Är du en skytt känner du säkert till de planerade lagändringarna gällande skjutbanor. Tidigare har det varit tillåtet att öva skytte på egen mark men ändringar är på gång. För att få öva skytte med studsare och hagelgevär måste en skjutbana besiktigas och dessutom godkännas. Detta innebär att det kommer att bli i princip omöjligt att öva skytte på egen mark, om du inte byter till luftvapen.

Skytte med luftvapen

Lagförslaget nämner överhuvudtaget inte luftvapen. Orsaken till detta är att skytte med luftgevär eller luftpistol inte medför några större risker. Skytte med luftgevär eller luftpistol sker på korta håll. Risken för förlupna kulor är mycket liten. Luftgevär och luftpistol för heller inte så mycket väsen. Byter du till luftvapen kan du till och med öva hemma på tomten. Skaffar du rätt utrustning är skytte med luftvapen minst lika roligt som skytte med krutdrivna vapen.

Realistiskt jaktskytte med luftgevär

Det går mycket bra att öva jaktskytte med ett luftgevär. Med luftgeväret kan du nöta in skyttet utan att få ont i axeln av rekylen. När du skjuter med ett luftgevär skjuter du på korta håll. Målen är dock så små att de motsvarar skytte med studsare på hundra meter eller mer. Skytteträning med luftgevär kan göras mycket realistisk om du väljer rätt typ av måltavlor.

Olika måltavlor för luftvapen

Skjuter du med luftgevär eller luftpistol kan du välja bland en lång rad av olika måltavlor. Du kan öva precisionsskytte genom att skjuta på en traditionell måltavla av papper. För ett mer spännande och realistiskt skytte finns det många andra typer av måltavlor att välja bland. Det finns måltavlor av metall i form av vilt som ramlar när de träffas. Du kan dessutom öva skytte på rörliga mål hemma i din trädgård. Med ett luftgevär kan du lägga grunden för ditt jaktskytte. Övar du mycket hemma med luftgevär räcker det kanske med ett par korta pass på skjutbanan med din studsare inför jaktsäsongen.

Billigare skytte med luftvapen

Vill du vara en riktigt säker jaktskytt, en skytt som alltid fäller viltet med ett skott måste du öva mycket. Idag är det inte längre möjligt att lagligt öva med studsare på din egen mark. Vill du skjuta mycket med studsaren inför jaktsäsongen är det skjutbanan som gäller. Bor du inte granne med en skjutbana måste du troligen köra bil några mil för att kunna öva. Det kostar pengar och ammunition till en studsare är dessutom dyr. Ammunition till ett luftgevär kostar däremot inte mycket. Du kan skjuta tusentals skott med ditt luftgevär utan att kostnaden blir kännbar. Du slipper dessutom att ta dig till en skjutbana.

Övning ger färdighet

Moderna luftvapen skiljer sig mycket från hur luftvapen tidigare var. Idag har ett luftgevär både god balans och god precision. Riktigt duktiga skyttar skjuter tusentals skott per säsong och skall du skjuta så mycket är luftvapen det bästa alternativet. Med en liten skjutbana i trädgården kan du enkelt öva ditt skytte varje dag. Vissa moment i skyttet är samma oavsett om du skjuter med studsare eller luftgevär. Ett exempel är att öva på avfyrningar. Ett annat exempel är att öva in rätt framförhållning vid skytte på rörliga mål.

Nöjesskjutning

Att skjuta med luftvapen är inte bara bra träning inför jaktsäsongen, det är dessutom roligt. Du behöver oftast inte licens för luftvapen. Luftvapen är billigare än studsare och alla kan skjuta med luftvapen. Du kan skjuta tillsammans med vänner och familj. Dina grannar kommer inte att bli arga på dig då detta är ett tyst skytte. Du kommer heller inte att ha en ömmande axel eftersom ett luftgevär i princip helt saknar rekyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *