Installera solpaneler för att spara pengar

Idag väljer många att installera en solcellsanläggning för att göra en god miljögärning. Solceller producerar grön elektricitet och dessutom fungerar de faktiskt särskilt bra på våra lite svalare breddgrader. Men den andra anledningen till att villaägare väljer solpaneler är för att spara pengar

Kostnad för solpaneler

En normalstor solcellsanläggning kan gå på allt mellan 90 000 och 160 000 kronor. Men detta är före avdrag! Det Gröna Skatteavdraget kan ge dig rätt att dra bort 15 % från kostnaderna. Då är priset plötsligt nere i 76 500 till 136 000 kronor. Ett vanligt exempel är att solceller drar ner årskostnaderna för el med omkring 6 000 kronor. På tretton år kan alltså anläggningen har betalat tillbaka sig. Efter det går du bara på plus, kanske lika länge till eller mera.

Tjäna pengar på solenergi

För att kunna tjäna pengar på ett eventuellt överskott måste du göra ett avtal med ett elbolag. Ofta betalar de det aktuella marknadspriset. Du säljer vanligen åt samma elbolag du köper el av. Därför ska du räkna med både elkostnader och ersättning för överskottsel när du jämför avtal. Utan avtal får du inte betalt, även om din solcellsanläggning skulle mata tillbaka elektricitet till elnätet.

Vanligen är det rekommenderat att installera solceller som producerar en lagom mängd elektricitet för hushållets behov. Men behovet är inte alltid jämnt fördelat över året och reser du bort kan förbrukningen vara nära noll.

Solenergi året runt

Många tror att vintern är den årstid då solpaneler producerar minst. Men svalare temperaturer gör faktiskt bara solcellerna mera effektiva. Visserligen är dagarna kortare på vintern, men temperaturen kompenserar en hel del. Därför har du stor glädje av dina solpaneler året runt. Om du dessutom en dag väljer att sälja villan, så kommer solpanelerna antagligen att ha höjt värdet betydligt. Vårt tips är att leta lokalt! bor du tex i ö-vik kan du prova en sökning i google som Solceller Örnsköldsvik eller solceller sundsvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *