Redaktionen på besök i Södermalm

Det var en kall och grå septembermorgon när vi besökte det nyrenoverade huset på Södermalm. Redaktionen hade blivit tipsad av en läsare om en särskilt imponerande renovering, där varje detalj var genomtänkt och utförd med precision (speciellt med byggmaterial). Vi var nyfikna på att se hur ett vanligt 60-talshus hade förvandlats till ett modernt och funktionellt hem, samtidigt som den ursprungliga charmen bevarats.

När vi anlände till adressen möttes vi av en fasad som strålade av elegans och tidlöshet. Det var tydligt att här hade man inte sparat på krutet när det kom till exteriören. Fönstren hade bytts ut till mer energieffektiva varianter, men de nya karmarna hade en stil som passade perfekt in i husets ursprungliga arkitektur. Den nyinstallerade ytterdörren smälte väl in i helheten och vittnade om en noggrant utförd renovering.

Väl inne i huset möttes vi av en ljus och öppen planlösning. Väggarna hade rivits ner och nya bärande strukturer hade installerats för att skapa en luftig och sammanhängande yta. Köket, som tidigare varit litet och mörkt, hade nu förvandlats till en central punkt i hemmet med ett stort, öppet utrymme som flödade i dagsljus. Bänkskivorna i granit och de specialbeställda skåpluckorna skvallrade om en noga utvald design med limfog, som inte bara var estetiskt tilltalande utan också praktisk.

Att döma av resultatet var det ingen tvekan om att renoveringen krävde gedigen planering och kompetens. De nya rören och elinstallationerna var dolda, men deras betydelse för funktionaliteten i hemmet kunde inte underskattas. Här hade inget lämnats åt slumpen. Allt var perfekt inpassat, från de infällda spotlightsen i taket till golvvärmesystemet som låg dolt under den nylagda parketten. Vi noterade hur hantverkarna hade använt högkvalitativa material och metoder, vilket säkerställde att hemmet skulle stå sig mot både tid och slitage.

Vidare till badrummen, där moderna kakelplattor och lyxiga detaljer fångade vår uppmärksamhet. Här hade man valt att gå hela vägen, med både ångdusch och inbyggd belysning i speglarna. Golvet var utrustat med värme för att ge maximal komfort, något som skulle vara svårt att åstadkomma utan professionell hjälp. Vi förstod snabbt att en sådan helhetslösning krävde expertis inom både design och installation.

På övervåningen hade man tagit tillvara på det tidigare outnyttjade utrymmet genom att skapa en inbjudande loungeyta och ett extra sovrum. De välvda takfönstren släppte in rikligt med ljus, och det var tydligt att här hade man använt sig av en kunnig snickare för att få till den perfekta lösningen. Varje skarv och fog var felfri, och det gav en känsla av kvalitet och hållbarhet.

Vi fick också en rundtur i källaren, som tidigare varit ett fuktigt och mörkt utrymme, men nu hade förvandlats till ett mysigt allrum. Här hade man arbetat med fuktspärrar och isolering, vilket är avgörande för att en källarrenovering ska hålla i längden. Ett sådant arbete kräver inte bara rätt materialval utan också korrekt utförande, och det var tydligt att det här hade genomförts av professionella hantverkare.

Under hela besöket blev det alltmer uppenbart att husets förvandling inte bara var ett resultat av bra idéer och kreativt tänkande, utan också av ett nära samarbete med skickliga hantverkare som använde KL-trä. Varje detalj, från de stora strukturella förändringarna till de små, diskreta förbättringarna, var ett bevis på den expertis som fanns bakom varje beslut och utförande. Det är lätt att tro att man kan hantera vissa delar av en renovering själv, men den här historien påminner oss om hur mycket ett professionellt handlag kan göra för både funktion och estetik.

När vi lämnade huset på Södermalm var det med en känsla av beundran. Att se hur ett gammalt hus kunde få nytt liv och samtidigt möta dagens krav på komfort och design, var verkligen inspirerande. Det blev också tydligt att för att uppnå ett sådant resultat krävs en genomtänkt planering och framför allt, hjälp av yrkeskunniga hantverkare som vet hur man förvandlar idéer till verklighet.

Trä och hållbarhet – En

Läs mer